Tumpang tanya.

'+relatedpoststitle+'

Banyak kerja tak kalau iswara nak pakai enjin 4g18? Isawara tak boleh pakai 4g18 SBB kepala dia terbalik. Salin brg kos xberapa tinggi. Tgk pada brg nak awk nak pasang juga. Cuba kol no ni mana tau dia blh tlg. Kalau nk sedap lg cari crank campro bos. Assalm tuan tanah Boleh, masuk enjin 4g15 siap dgn gear skali. Assalamualaikum, nk tanya sikit, ada tak maklumat pasal enjin 4G67?

Terima kasih As salam. Tak yah la tanye tuan tanah, dia pn copy paste dari blog orang lain huhu Ptt la kete kwn aku Ade Kat dlm tu.

4G13 and 4G15 Modification From Mild to Extreme

Saya pakai 4g63 na. Tapi piston 1jz,piston kawah,comoresion x tinggi. Biasa kita org buat pkai piston 1jz vvt. Nak betul2x ada power bang porting lubang intek exzos head keta, skim head , tapi gasket mesti pakai jenis metal,tambah copper spray pada gasket. Kalau boleh gunakan minyak JTX ye bang. Pkai piston mivec std size je bang 81mm.

Canuck talk

Assalammualaikum untuk proton putra enjin 1.Nice article mate, do you mind i ask you some question? Thanks pal. For noise reduction, s-flow will produce less noise compare to those N1 type muffler. I assume that you are driving a manual, so for pickup you need to change the extractor aka exhaust header to design. My suggest is get a tuned length header with a 1. Finally you need to rebore the block to fit these in.

Bro, love your posts. Is there any workshop that you can recommend to work on these mods? Cz the pricing on Jasma is really attractive! Also bro, the quick shifter. Its not the same as the short shifter in the market that costs about RM right?

Hi Ken, May I know where you located? So that I can recommend you the best workshop. However Jasma does provide a 8whp increase of performance and so far still no complaint from users.

Not much for a cheaper version of quick shifter compare to an expensive one. Both working concepts are almost similar. Hey Ben great to hear from you! Wouldnt mind travelling a little bit though. Well, I just sent you an email. Can you take a look at that? Thanks alot buddy! Hi Ken, Millennium motorsport is not bad for upgrades. By the way, I did reply you a mail. Try to have a look and do not hesitate to contact me if there is something not clear to you Regards. I'm wondering what other intake manifold that can be used on 4G15 to allow more air into the engine?

Cheaper way, you may try to customize it. If for branded stuff, Super 90 might suit u. Hi, It is recommended to install the adapter as most aftermarket adjustable fuel pressure regulators will not connect to the stock fuel rail.

Hi, Here is the price list for those price. Hi, Normally people will set to retard 4 degree. However it can be adjusted based on your reference at what rpm band you want. Hi, Not really give extra hp but it helps to maintain a constant voltage level which is good for your electronic parts in your car.

For example, your audio, your headlamp brightness. Ben, Please check your inbox. Hi ben, m driving a vdo 4g Is there any mod that can be done to the ecu system etc Emanage?

I m thinking to change my 4g13 block to 4g15 block with 1. From, Joseph.Tips, info, panduan percuma, DIY dan apa sahaja yang boleh memberi manfaat. Tuan, caner kete?

beza enjin vdo dan mmc

Ada jerking lg x? Prob sy sama ngan tuan. Tp sy wira 1. Dah lima kali tukar distributor half cut.

beza enjin vdo dan mmc

Tp still jd jugak. Siap dah tukar fuel pump n fuel fiter. Sbg perkongsian, tuk proton wira vdo kebiasaannye masalah semput2 rpm rendah dan melibatkn kluar lmpu cek enjin OBD ialah plug, kabel plug, ignition coil distributertiming sensor cranking sensor ,map sensor, exhaust sensor o2 sensor,cranking pulley, fuel pump, fuel filter, injecter kotor, tangki kotor, trotter body, ecu dan byk lg. Kereta sya 1.

PROTON WIRA 4G15 VDO ENJIN SEMPUT [ JERKING ENGINE ]

Kesemua hos2 angin vakum yg. Maka kena hantar woksyop yg. Semoga nasihat ini bermanafaat. Top ovohol patut buat bile kereta kluar asap puteh berterusan ataupun plug basah masa bukak plug tu je.

Wayer positif ficd tu try connect dgn wayer positif compressor aircond Hai sy ada proton wira 1. Tapi masalah tetap sama Bingung tahap belalang tempur. Klu vdo, cuba pnjm kat kngkawan crank sensor, pastu tgk crank pulley tu ms belting berpusing goyang ke x. Selalunya throtle body Ficd tu wayer positifnye connect dgn wayer positif compressor aircond, pastu adjust ficd tu arah lwn jam gne allen key tgk rpm ade naik x ms psg aircond Klu dkt kepala plug dlm enjin tu sniri, maksudnye piston ring dh x elok, valve bocor ataupun valve seal dh bocor Kete penah accident ke bro.

Kereta wira tahun pon boleh buat tuning kat proton eh? Kalau boleh nak gi singgah esok. Timing jd x cun tu besenye trotter body kotor Same gak kes atas bro, ko pegi proton je check error apa. Salam bro. Dh pnh diagnosis ecu ke. Salam, hai, saya pakai wira 1. Terima kaSih. Ahdee somban.Sunday, 2 November Enjin 2 Lejang. Enjin dua lejang mempunyai prinsip pengendalian yang berbeza daripada enjin empat lejang iaitu enjin dua lejang melengkapkan keempat-empat proses masukan, mampatan, kuasa dan ekzos yang dilakukan pada enjin empat lejang dalam setiap dua lejang, ataupun setiap satu putaran enjin sahaja.

Ia dilakukan dengan menggunakan bahagian permulaan lejang mampatan bagi melaksanakan fungsi lejang masukan dan ekzos secara serentak. Dengan ini, enjin dua lejang menghasilkan kuasa spesifik yang lebih tinggi, menjadikannya sesuai bagi kerja-kerja ringan dan mudah alih seperti gergaji rantai sehinggalah kepada penggunaan berskala besar seperti lokomotif kereta api.

Dari segi pelinciran, enjin petrol dua lejang memerlukan minyak pelincir khas yang boleh terbakar, dikenali sebagai minyak 2T disebabkan operasi kitar dua lejang turut melibatkan ruangan dalam kotak engkol, tidak seperti kotak engkol enjin empat lejang yang terasing sepenuhnya daripada kebuk pembakaran.

Pembakaran minyak 2T ini merupakan satu penyebab utama kepadapencemaran yang dihasilkan oleh enjin petrol dua lejang. Enjin 4 Lejang.

Ryobi lathe bunnings

Pembakaran campuran tersebut menyebabkan gas-gas terbakar di dalam kebuk pembakaran mengembang dan seterusnya menolak omboh ke bawah, menghasilkan kuasa kepada enjin.

Omboh bergerak ke atas dan menyingkirkan gas-gas ekzos keluar dari kebuk pembakaran. Masukan dan mampatan untuk proses pertama berlaku serentak. Kuasa dan ekzos untuk proses yang kedua berlaku serentak. Tiada bukaan di bahagian tepi enjin kerana enjin 2 lejang tiada injap. Mempunyai 3 tiang iaitu tiang masuk, tiang ekzos dan tiang pindah.

Docm77 goat

Omboh mempunyai pemesong. Tidak berlaku serentak untuk setiap proses. Batang celup di bahagian kotak engkol. Mempunyai dua saluran iaitu saluran masuk dan ekzos. Omboh tiada pemesong. Kitaran lengkap aci engkol berpusing dua kali. Newer Post Home. Subscribe to: Post Comments Atom. Pergerakan Enjin 2 Lejang. Lejang Masukan. Lejang Mampatan.

Lejang Kuasa.

Dm cracker

Lejang Ekzos.Seperti yang sudah pernah kami nyatakan sebelum ini di dalam laporan pandu uji pertamanya, Perodua Bezza, yang dibangunkan berdasarkan model kompak segmen A, Perodua Axia, merupakan kereta sedan pertama yang dibangunkan oleh Perodua di Malaysia, dan untuk Malaysia. Ya, ia dibangunkan berdasarkan Axia, jadi mungkin ramai yang menganggap ruang kargo Bezza mungkin tidak sebesar mana. Tetapi hakikatnya Bezza memiliki ruang kargo seluas liter!

Siemens vdo + piggyback (Gready emanage,...)

Itu antara kelebihan yang ingin ditonjolkan oleh Perodua untuk produk terkininya ini. Ketiga-tiga varian juga ditawarkan dengan waranti lima tahun ataukm mana yang tiba terlebih dahulu. Bezza ditawarkan dengan enam pilihan warna termasuk dua warna baharu hanya hanya untuk varian 1. Antara perkara menarik yang perlu dinyatakan ialah Perodua Bezza ditawarkan dengan dua pilihan enjin baharu ; 1. Bagi model 1. Berbanding enjin lama, enjin baharu ini menerima teknologi pemasaan injap bervariasi-pintar VVT-i sebelum ini Perodua menggelarnya sebagai DVVTnisbah mampatan yang lebih tinggi serta daya geseran dikurangkan.

Enjin 1. Kilang pengeluaran bagi kedua-dua enjin ini berkenaan juga berbeza; enjin Bezza dikeluarkan dari kilang enjin Perodua, di Sendayan, Negeri Sembilan.

Pradhan mantri awas yojana gramin list 2018

Hasil gabungan enjin-enjin baharu dengan kotak gear yang dikemaskini, membolehkan Bezza mencapai penggunaan bahan api yang lebih baik. Model 1.

Amd r5 m420 gaming

Perodua Bezza ditawarkan dalam tiga varian utama iaitu 1. Begitu juga, sejak minggu lalu, harga bagi setiap varian ini bukan lagi rahsia. Ia bermula dari RM37, hingga RM50, Berikut merupakan perincian setiap daripadanya:.

Model asas Standard G ini didatangkan dengan enjin 1. Kedua-dua automatik dan manual ini turut menerima elemen yang sama. Varian pertengahan pula ialah Premium X, yang didatangkan dengan enjin 1. Seperti varian Standard G, ia juga didatangkan dengan pilihan transmisi manual lima-kelajuan atau automatik empat-kelajuan.Agak mengejutkan tetapi pada saya dah biasa tengok keadaan engine kotor macam ni,nak bg petua cikit hehehehe.

Sekarang mari kita tengok gambar seterusnya. Author: motecmat. Mmg menambahkan lg pengetahuan… Untuk Pengetahuan tuan. Terima kaseh.

A ku ada masalah sikit pada wira 1. Bila enjin panas,ia susah nak dihidupkan,Bila start macam kosong tak ada sangkut apapun……apa masalahnya ye…. Wsalam kos untuk buat top overhaul biasanya dibawah 1k,harga sebenarnya kene tengok keadaan kereta,kalau nak tukar timing belt sekali dan cluct plate saya rasa semua sekali tak lebih dari 2k,pada pendapat saya tak perlu lah kita pasang 1.

Tukar camshaft dengan crankshaft…. Macam mana dengan minyaknya adakah lebih jimat…. Salam en mat. Kebanyakan pomen cadangkan buat top overhaul sbb valve seat kotor. Then air radiator saya ada mcm berminyak. Dah try tanya bengkel,dia suggest top overhaul,charge RM Masalahnya kalau buat top mcmana nk tukar piston ring? Adjustable Cam Pulley dah pakai. Agak agak berapa upah bro ambik termasuk harga enjin. Tuan, kereta saya Wira tahun 1. Bulan Mei dah berasap asap putih semula — adakah saya perlu buat full overhaul atau nak check dulu?

Tuan, maknanya kena check engine dulu lah baru tahu kena buat top overhaul lagi sekali atau full overhaul.Semalam, Honda Malaysia telah melancarkan model Jazz facelift secara rasmi untuk pasaran tempatan.

beza enjin vdo dan mmc

Harganya pula ialah di antara RM74, hingga RM88, Tiga versi enjin petrol tampil dengan perubahan minimum dari sudut kosmetik, dengan menerapkan rekaan bampar baru yang menjadikan penampilan bahagian depannya sedikit berbeza dari unit yang terdahulu.

Enjin bagaimanapun masih sama; 1. Walaupun dari rekaan luaran tidak kelihatan perbezaan ketara dari versi petrol, namun enjin dan transmisinya adalah serba baru, tidak sama dengan janaan hibrid terdahulu yang digunakan pada kenderaan Honda. Ia hadir dengan enjin 1.

Janaan kuasa gabungan yang dihasilkan oleh enjin ini dengan bantuan motor elektrik ialah PS dan Nm; ini menurut Honda menyamai kuasa yang dihasilkan oleh enjin 1. Selain itu, transmisi yang digunakan juga adalah dari jenis klac berkembar kering. Honda Malaysia menyatakan sistem berkenaan telah diuji selama dua tahun di sini, termasuk laluan naik-turut Genting Hingland dan jalan sesak, dan mengesahkan ia tidak akan memberi masalah kepada pengguna.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut perbezaan penawaran bagi Honda Jazz ini, tonton video tinjauan awal terhadapnya yang kami sediakan ini.

Most Read Stories.